Riia-Gauja piirkond on valitud 2017.aasta Euroopa Gastronoomia regiooniks .„Euroopa Gastronoomia regiooni“ liikumise eesmärk on koondada erinevaid Euroopa regioone, kus kohalik toit on osa kultuurist ja ajaloost ning ühiste jõupingutustega edendada kulinaarseid traditsioone ja toidu mitmekesisuse säilitamist. Lätlaste juhtmõte on kokku võetud kahe sõnaga – ’’loodus taldrikul’’ ehk siis populariseerida neid tooteid ja tooraineid, mis on saadaval Läti metsades,põldudel, jõgedes, aasadel jne
Lähme uudistame ja tutvume Lätimaa maitsetega meiegi.
Laupäeval, 16. septembril teeme väljasõidu „ Lätimaa maitsed 1“ („ Lätimaa maitsed 2“ toimub 14. oktoobril). Väljasõit Pärnu teatri eest kell 8.00. Seekord sõidame läbi Mõisaküla piiripunkti.
Alustame päeva talumajandi külastamisega, mis on spetsialiseerunud kõrvitsate kasvatamisele. Sel hooajal kasvab talus rohkem kui 80 erinevat sorti kõrvitsat. Jagatakse huvitavat infot kõrvitsate ja nende raviomaduste kohta ning õpetatakse erinevaid retsepte maitsvate kõrvitsatoitude valmistamiseks. Talus toodetakse kõrvitsatest erinevaid tooteid: marineeritud kõrvitsasalatit, marmelaade, keediseid, mahla ja mehu. Soovijatel on võimalus kaasa osta kõrvitsaseemneid ja kõrvitsaid ning kõrvitsatest valmistatud tooteid.
Järgmisena külastame kanepi kasvatamise, kanepivõi tegemise ja kanepiseemnete töötlemisega tegelevat majapidamist. (www.adzelviesi.lv). Meile tutvustatkse kanepi kasvatamise tarkuseid ning näidatakse kanepi töötlemise vanu ja kaasaaegseid tööriistu. Toimub ka kanepitoodete degusteerimine . Võimalus osta kaasa erinevaid kanepist valmistatud tooteid.
Jätkame reisi Valmiera suunas. Valmieras on erinevad arhtektuuri-, ajaloo- ja kultuurimälestised. Valmiera ajaloo tunnistaja on Püha Simoni kirik. Liivi ordulossi varemed ja keskaja kindluse jäänused on meeldetuletus Valmiera kesklinna ajaloost 13.sajandist kuni tänapäevani. Säilinud on ainult lossi välisseinte varemed. Valmieras vaba aeg – juua tassike kohvi, lõunatada või tutvuda linnaga iseseisvalt.
Päeva lõpetame majapidamise külastusega. , kus tegeletakse shiitake seene kasvatusega. Shiitake seen (Lentinula edodes) on antihistamiinne (allergiavastane) toime ning see aitab võidelda kõrge vererõhu, vähi ja kasvajatega. Shiitake sisaldab kaheksat eri tüüpi aminohapet, mis on paremas vahekorras kui piimas munades ja sojas ning see on hea vitamiiniallikas, sisaldades A-, B-grupi ja D-vitamiini ja niatsiini. Seda on kasutatud loodusliku antibiootikumina, kõrge kolesterooli vastu, maksahaiguste ravis (nagu hepatiit ja tsirroos), üldise immuunsüsteemi toetajana ning diabeedi ravis.Värsketest või kuivatatud seentest saab teha teed ning on leitud, et shiitake ravitoime küpsetamise või kuivatamisega isegi paraneb. Lisaks peetakse talus ka mesilasi . Toimub ekskursioon ning värskete seente ja mee degusteerimine.
Pärnusse plaanime jõuda poole üheksa paiku.
Tee peal kuulame giid Ene pajatusi Lätist ja lätlastest
NB! Kaasa ID- kaart või pass ning sööki-jooki enda tarbeks! Pista igaks juhuks kotti ka vihmakeep või vihmavari.
Hind: 35 € (sõit, programm, giid). Bussis korjame 10 € külastustasudeks. Registreeruda (nimi, tel): otsijad@gmail.com ja tasuda ( Enesetäiendajate Selts EE951010220095828012 selgitus: 16.sept. + osaleja nimi).
Bussikohad jagame tasu laekumise järjekorras.