Sõidame avastama Lätimaa looduskauni Vidzeme piirkonna maitseid!

Riia-Gauja piirkond valiti  2017.aastal Euroopa Gastronoomia regiooniks.„Euroopa Gastronoomia regiooni“ liikumise eesmärk on koondada erinevaid piirkondi, kus kohalik toit on osa kultuurist ja ajaloost ning ühiste jõupingutustega edendadatakse kulinaarseid traditsioone ja toidu mitmekesisuse säilitamist. Lätlaste juhtmõte on kokku võetud kahe sõnaga – ’’loodus taldrikul’’ ehk siis populariseerida neid tooteid ja tooraineid, mis on saadaval Läti metsades, põldudel, jõgedes, aasadel jne

Laupäeval, 12.oktoobril kell 8.00  stardime Pärnu teatri eest „ Lätimaa maitsed 2“ tuurile. („ Lätimaa maitsed 1“ toimus 21.septembril ).

Päeva alustame Valmiera aastasündmuse – Simjuudi laada külastamisega. Iga aasta oktoobri teisel laupäeval toimub Valmiera Raekoja platsil ja Valmiera lossivaremete platsil  traditsiooniline Simjudi laat, mis ajalooliselt on viimane suur laat enne talve ja kus on võimalik osta väga laias valikus tooteid. Käsitöömeistrid  ja koduste hõrgutiste valmistajad rõõmustavad laadakülastajaid mitmekülgsete kaupadega. Uudistame!

Peale laadamelu  külastame Rauna juustu- ja makaronitootmist, kus meid võtab vastu noor ja toimekas pererahvas. 13. sünnipäeva tähistav juustutööstus on Baltimaades ainuke, kus toodetakse rohelist juustu! Selle peamist komponenti – põld-lambaläätse – kasvatab pererahvas ise. Kui algusaastatel oli valikus vaid roheline ja kuldne juust, siis nüüd on pakkuda rohkem kui 25 erinevat toodet, sealhulgas ka peeneid hallitus- ja ürdijuuste, lisaks 12 liiki kodust pastat ja 5 tüüpi koduseid nuudleid. Uudistame, kuidas valmib roheline juust ja mil moel tehakse värvilisi makarone. Võimalus degusteerida ja kaasa osta!

Järgmiseks suundume küüslaugutallu, kus kuuleme pererahvalt küüslaugu tervistavatest omadustest peaaegu kõike, lisaks saame uudistada ja degusteerida uskumatult laia valikut küüslaugutooteid (maitseained, teed, marineeritud küüslauk, küüslaugumesi, küüslauk maasikaga, pestoga, küüslaugukommid jpm). Võimalus kaasa osta!

Päeva lõpetame naabruses oleva õuna-, pirni-, pastinaagi, ebaküdoonia , peedikrõpsude valmistamise taluga. Uurime tootmisprotsessi, õpime targematelt ja degusteerime ohtralt. Soovi korral ostame ka külakostiks.

Pärnusse plaanime jõuda üheksa paiku õhtul.

Bussisõidu ajal tutvustab giid  Liivimaa ajalugu ja  traditsioone ning pajatab lugusid- muistendeid Eesti ja Läti ajaloost.

Hind: 39 € (sõit, programm, giid). Bussis korjame 8 € külastus- ja degusteerimistasudeks. Lastel (alla 15 a.) hind 25 € + 8 €. Registreeruda (nimi, tel): otsijad@gmail.com ja tasuda ( Enesetäiendajate Selts EE951010220095828012 selgitus: 12.okt. + osaleja nimi).

Bussikohad jagame tasu laekumise järjekorras.

*Hilisem reisist loobuja peab arvestama, et tasutud raha ei tagastata  ja tal tuleb leida endale asendusreisija*

NB! Kaasa ID- kaart või pass ning sööki-jooki enda tarbeks. Külastuskohtades toimub suhtlemine ja ekskursioonid vene keeles, vajadusel tõlgime eesti keelde. Kõigis külastuskohtades on võimalus toodangut kaasa osta. Arveldamine  sularahas.