Emotsioonide mõju kehale

Teisipäeval, 03.05.  kell 18.00 Pärnu Keskraamatukogu alumises saalis ( Akadeemia 3) hiina meditsiini arsti Rene Bürklandi seminar emotsioonide mõjust kehale. rene
Mida tunned ehmatuse või ärrituse korral? Süda hakkab taguma ja veri valgub näkku. Mis aga juhtub, kui viha, solvumine või vimm kuidagi lahtuda ei taha ja sinu kehas ennast alaliselt sisse seavad? Väline rahu ja ehk isegi tuimus, mida põhjamaa inimestele ette heidetakse, ei tähenda emotsioonide puudumist, vaid pigem nende varjamist ja allasurumist.
Hiina meditsiini järgi kahjustavad erinevad emotsioonid kindlaid organeid: viha teeb liiga maksale, kurbus kopsudele, hirm neerudele, muretsemine südamele jne. Kuidas oma organeid kahjulikest emotsioonidest säästa? 

Just sellest kõneleb hiina meditsiini arst Rene Bürkland teisipäeval 03. mail Pärnus. See on hea võimalus kohtuda arstiga, kelle juurde on vastuvõtujärjekord üle aasta pikk.

​ Tartu Ülikooli arstiteaduskonna, Tallinna Ülikooli psühholoogia ja Beijingi Hiina meditsiini ülikooli akupunktuuri eriala lõpetanud RENE BÜRKLAND:

“Leian, et kuigi ma lääne meditsiini alal ei tööta, on need teadmised mulle äärmiselt vajalikud. Nagu Hiina meditsiini teadmised oleksid väga vajalikud meie ravivatele arstidele, füsioterapeutidele ja patsientidele igapäevaelu jaoks, et avastada ja ennetada haigusi juba enne, kui neid peab ravima hakkama. Iga haiguse puhul läheb organismis mingil elundil energia paigast, tekitades teatavaid sümptomeid, mida lääne meditsiinis sümptomiteks ei peeta.

Näiteks kui külmetushaiguse puhul tekib külmatunne, lihased ning nahk valutavad ning nina hakkab vett jooksma, on haigusest jagusaamine lihtne, sest hetkel on külm pugenud naha vahele ja blokeerinud seal energia liikumise. Külmatunde puhul peab minema sauna, jooma või manustama higistama panevaid ravimtaimi, nagu ingver, kaneel, pärnaõis või vürtsikad piprad. Õige hetke tunnetamisel saab haigusele piiri panna tundide jooksul. Kui juba palavik tekib, ei jää üle muud, kui haigus läbi põdeda.
Väga lai teema on näiteks peavalu, mille põhjused peituvad ümbritsevas keskkonnas või organismis. Ühekordse peavalu puhul on valuvaigisti võtmine normaalne, ent kui valud muutuvad sagedaseks, peaks otsima teisi võimalusi. Peavalu diagnostikas on tähtis valu tugevus, piirkond ja tegurid, mis valu nõrgendavad või tugevdavad: füüsiline aktiivsus, söömine jne. Lokaalselt tähendab iga peavalu erinevat põhjust: valu otsmikus näitab probleeme maos, oimu piirkond suunab sapipõiele, pealagi maksale ning kukal kusepõiekanalile. Kui füüsiline aktiivsus või nälg peavalu suurendab, on tegemist nn tühja tüüpi peavaluga – see on energia puudusest tingitud peavalu. Näiteks oli ühel patsiendil igal hommikul otsmiku piirkonnas meeletu peavalu, ent uuringutes midagi ei avastatud. Vestluse käigus selgus, et ta jõudis igal õhtul hilja koju, sõi kõhu täis ja see söök jäi makku seisma. Kuna aga maohäiretest võivad tekkida otsmiku piirkonna peavalud, aitas teda valudest pääseda toitumisharjumuste muutmine. Nn täis tüüpi peavalu on tingitud energia kinnijäämisest või liigsest energiast – näiteks kõrgest vererõhust või külmetumisest tingitud peavalud.
Hiina meditsiini tarkusi on lihtne igapäevaselt ise oma tervise parandamiseks kasutada. Näiteks pideva nohu puhul peaks hõõruma oma käed vastastikku soojaks ning seejärel hõõruma nimetissõrmedega igal hommikul nina küljeosa. Hästi mõjub ka kõrvade massaaž, mis mõjutab kogu organismi, pannes igas elundis energia liikuma ja parandades erinevate kehaosade verevarustust. (Katkendid raamatust “Elujõud meie ümber”, Cum Laude)

Osalustasu: 15 € ettemaksuna  (Enesetäiendajate Selts arvele EE951010220095828012 , 03.05 + osaleja nimi) või  kohapeal .

Kuula lisaks:
http://arhiiv.err.ee/vaata/hallo-kosmos-hallo-kosmos-rene-burkland

NB! Pärast loengut on võimalik uudistada või kaasa osta hiina tervisetooteid. (Nende taimede suur ravijõud tuleb päikesest, et Eesti suvi on lühike ja päikest vähe, jääb kodumaiste taimede jõud vahel haigustega võitlemisel nõrgaks)